01/2016

Hyvää vuoden 2016 alkua! Itselläni se on lähtenyt käyntiin erittäin työpainotteisesti, joten aika blogille on taas jälleen ollut tiukassa… Eiköhän tämä arki tästä ala taas rullaamaan vähän sujuvammin.

Ihanaa syödä taas normaalia arkiruokaa kaiken joulu- ja matkaherkuttelun jälkeen!

Pakkaset vetivät viime viikolla kyllä pahasti maton jalkojen alta. Lontoossahan oli kuitenkin 10-15 astetta lämmintä joka päivä – lisäksi pakkaset tulivat Etelä-Suomeen vasta lähdettyämme. Oli siis ainakin alkuun vähän totuttelemista viime viikon pakkaslukemiin, mikä näkyi myös treenissä. Totuttelin – ja vähän jopa koukutuin – juoksumatolla juoksemiseen. Tässä katsaus pakkasviikon treeneihin:

Maanantai:
PK 7 km, 39 min, 5:35 min/km, 10,77 km/h
Mäkivedot, 2 x 8, 3 min sarjapalautus
Palautteleva hölkkä/kävely, 1,84 km, 15 min

Tiistai:
Juoksumatto 15 km, 83 min, 5:32 min/km, 10,84 km/h
Vatsatreeni 15 min

Keskiviikko:
Lihaskuntotreeni 1h

Torstai:
Lepo

Perjantai:
Juoksumatto 1 h, 11,27 km, 5:19 min/km, 11,27 km/h

Lauantai:
Kevyt PK 6 km, 35:42, 5:57 min/km, 10,08 km/h

Sunnuntai:
Kiihtyvä PK juoksumatolla, 12 km, 63:20, 5:17 min/km, 11,37 km/h

Juoksua n. 54 km

1415 (600x800)

Maanantaina lähdimme Matiaksen kanssa lenkille ja tekemään pientä vetotreeniä. Olen niin tottunut juoksemaan yksin, että tämä viime viikkojen lenkkikaveri on tuntunut ihan luksukselta! Valitettavasti Matiaksellakin alkaa jo omat treenit, joten saan taas totutella treenaamaan yksin. Viime viikon maanantaina sain hänestä kuitenkin taas seuraa. Juoksimme ensin suht kylmässä (-14) kelissä 7 kilometrin matkan. Päätimme lenkkimme Eltsun kentälle ja menimme vetämään Eltsun putkeen mäkitreeniä. Sisällä olikin kuuma – voi sitä vaatekasan kokoa kun kuoriuduimme lukuisista vaatekerroksistamme ennen vetotreeniä. Juoksimme putken melko jyrkän mäen ylös ja kävelimme alas 8 kertaa. Teimme setin kahdesti ja pidimme niiden välissä 3 minuutin tauon. Treenin jälkeen hölkkäilimme/kävelimme kotiin. Ilmakaan ei tuntunut enää niin kylmältä, kun oli hikoillut kunnolla sisätiloissa.

1413 (600x800)

1414 (600x800)

Tiistaina suuntasin salille. Tarkoituksenani oli hölkkäillä ensin juoksumatolla 30-45 minuuttia, mutta se veikin täysin mukanaan. En ole ikinä pitänyt juoksumatolla juoksemisesta, mutta nyt jäin täysin koukkuun. Juoksumatolla voi keskittyä pelkästään juoksemiseen ja omiin ajatuksiinsa. Kuuntelin kyllä musiikkia, mutten varsinaisesti kiinnittänyt siihen huomiota. Keskityin vaan jalkojeni tasaiseen tamppaamiseen ja siihen, miltä kehossani tuntuu. Juoksumatolla on parasta vauhdinsäätely. Aloitin juoksuni vauhtia 10 km/h ja lisäsin vauhtia ensin 2,5 minuutin välein aina 0,1 km/h kerrallaan. Jatkoin näin 11 km/h asti. Sitten lisäsin vauhtia reippaammin – 0,1 km/h minuutissa aina 12 km/h saakka. 12 km/h tuntui mukavalta, joten juoksin sitä n. 7 minuuttia ennen kuin lähdin taas hidastamaan vauhtia pikkuhiljaa. Aika kului todella nopeasti vauhtinappulaa säätäessä – yllättävän kiva treeni! Olisin voinut jatkaa vielä vähän pidempäänkin 😉

1417 (782x800)

Keskiviikkona sää kylmeni, joten päätin tehdä reippaan kotitreenin. Tunnin treeni piti sisällään erilaisia kyykkyjä, keskivartalotreeniä ja hyppynarulla hyppelyä. Kyykyt tuntuivat yllättävän kovin jaloissa seuraavana päivänä, joten pidin suosiolla lepopäivän – lämpötilakin oli laskenut entisestään jo 25 alapuolelle.

1416 (800x800)

Perjantaina ehdin piipahtaa salilla ennen töitä. Jalat olivat vielä vähän kipeät, mutta juoksu sujui silti yllättävän kivasti. Juoksin tunnin matolla juoksuvauhteja taas 5-6 min/km välillä vaihdellen. Tunti hurahti taas yllättävän nopeasti jonkinlaisessa juoksuflowssa, jossa ei keskity mihinkään muuhun kuin itse juoksemiseen. Nyt, kun juoksu tuntuu vihdoinkin hyvältä, olen ruvennut todella nauttimaan juoksusta ylipäätään. Muita motivaattoreita ei ole juuri tarvittu.

1418 (600x800)

Lauantaina kaipasin jo raitista ilmaa. Onneksi sää oli vähän lauhtunut, joten heitin kevyen 6 km lenkin -11 asteessa. Jalat tuntuivat vähän jäykiltä ennen lenkkiä, mutta uskon, että kevyt hölkkä yhdistettynä illan istumatyöhön sai jalat palautumaan hyvin. Sunnuntaina ne olivat jo hyvässä terässä. Suuntasin aamulla taas salille tekemään juoksumattotreenin ennen lähtöä Saloon. Tällä kertaa halusin juosta kiihtyvän lenkin. Viimeisimmästä kiihtyvästä lenkistä on jo aikaa, ja muistan, kuinka juoksu ei silloin tahtonut oikein sujua. Vauhdin ylläpito tuntui tosi vaikealta, jouduin pysähtyä pari kertaa ja sykkeeni olivat tosi korkealla. Tällä kertaa juoksu sujui kuin unelma (on toki eri asia juosta tasaisella matolla kuin ulkona vaihtelevassa maastossa ja säässä!). Tavoitteenani oli juosta 12 km ja lisätä vauhtia aina kahden kilometrin välein: 10 / 10,5 / 11 / 11,5 / 12 / 12,5 km/h. Juoksu tuntui kuitenkin niin helpolta, että lisäsin vauhtia jokaisessa vaiheessa hippusen suunniteltua kovemmaksi. Lopulliset tahtini olivat n. 5:55 / 5:40 / 5:25 / 5:10 / 4:55 / 4:35 min/km. 12 kilometrin matka taittui aikaan 1:03:20. Jopa 4:35 tuntui ihan hyvältä vauhdilta, joten kehitys syksyyn on kyllä hurja. Syksyllähän jo 5 min/km tuotti vaikeuksia – pystyin juoksemaan sitä korkeintaan neljä-viisi kilometriä ja sykkeet olivat pilvissä (sykemittarini on valitettavasti taas temppuillut viime aikoina, joten en saanut vetotreenistäni vertailukelpoista sykestatistiikkaa – helpommalta juoksu silti tuntui). Pitää tosin muistaa juoksumaton vaikutus. Odotan silti kevättä ja sulia teitä: silloin suuntaan testaamaan vauhtikestävyyteni todellista tilaa.

1419 (600x800)

Tulihan tästä sittenkin ihan reipas treeniviikko, vaikka säät olivatkin mitä olivat. Aina voi kehitellä korvaavaa treeniä, jos vain oikeasti haluaa 😉 Vähän se harmittaa, etten tälläkään viikolla ehtinyt yhdellekään jooga- tai pilatestunnille. Ne menivät aina päällekkäin töideni kanssa. Nyt täytyy ajoissa raivata niille tilaa kalenterista ja vaikka koittaa varata työvuoroja vähän sen mukaan, että joskus edes pääsisi joogailemaan. Ihanaa, että juoksu kulkee, mutta se ei saisi viedä kuitenkaan liikaa mennessään. Pitäisi muistaa palata maltillisesti takaisin treenirytmiin eikä hylätä kaikkea oheistreeniä.

1412 (600x800)

Mainokset

2 kommenttia artikkeliin ”01/2016

  1. Ma oon huomannut saman etta matolla jos saataa vauhteja ni aika menee tosi nopsaan ja se treeni sujuu ihan ittestaan. Jos yritan juosta kevyen tunnin lenkin esim. 5:30/km vauhtia oon yleensa puhki ja tylsistyny jo 20 min jalkeen mut jos teen just tota vauhdin saatelya niin saattaa menna tunti johki 5:10 vauhtiin paljo helpommin. Se jotenki hyvin rytmittaa kylla juoksua 🙂
    Ja hyva et oot loytany taas juoksuinnon ja terveys on kunnossa. Kevaalla paaset varmasti juokseen hyvia aikoja 🙂

    Tykkää

    1. Just näin! Ja juoksumatolla kova vauhti tuntuu paljon helpommalta kuin ulkona juostessa, hassua! Kiitos paljon, odotukset tätä vuotta kohtaan ovat kyllä korkealla 🙂 Kunhan tää anemia tästä vielä nujerretaan kunnolla ja maltetaan treenata iisisti. Sullakin polvi jo paranemaan päin, tsemppiä sen kanssa! 🙂

      Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s