11+12/2016

2934 (800x600)
Kuvan otti Laura

Maratonin keventelyviikot ovat olleet täynnä vastoinkäymisiä. Alkuvuodesta juoksu on kulkenut paremmin kuin koskaan, joten vaikeudet alkavat arvatenkin juuri pari viikkoa ennen h-hetkeä. Kummalliset loukkaantumiseni ovat melkeinpä surkuhupaisia, eipä silti paljoa naurata. Tässä kertaus parista viime viikosta:

Maanantai:
Lepo

Tiistai:
PK 75 min, 15,52 km, KS 145, MS 162, 4:50 min/km, 12,42 km/h
Vatsatreeni 20 min

Keskiviikko:
Kevyt PK 14 km, 87 min, KS 120, MS 163, 6:14 min/km, 9,66 km/h

Torstai:
VK 20 min, 4,57 km, 4:22 min/km, 13,71 km/h
Mäkivedot: 2 x 5
Alku- ja loppulämpö 20 min, 3,7 km

Perjantai:
Lepo

Lauantai
Lepo

Sunnuntai:
Hathajooga 1 h
Kuntosali: kuntopyörä 30 min + keskivartalotreeni 30 min + crosstrainer 30 min

Juoksua yhteensä n. 38 km

2931 (800x600)

Maanantai:
Lepo

Tiistai:
PK 60 min, 11,6o km, KS 147, MS 164, 5:10 min/km, 11,60 km/h
Vatsatreeni 20 min

Keskiviikko:
Reipas PK 60 min, 12,70 km, KS 154, MS 169, 4:43 min/km, 12,70 km/h

Torstai:
Lepo

Perjantai:
Lepo

Lauantai:
PK 10 km, 52 min, KS 152, 5:12 min/km, 11,54 km/h
Kuntosali 40 min
Vesijuoksu 40 min

Sunnuntai:
Laskettelu 2 h

Juoksua yhteensä n. 34 km

2939c (738x800)

Ensimmäisen palautteluviikon maanantaina pidin lepopäivän. Olin vetänyt edellisenä päivänä melko kovan pitkiksen. Tiistaina kävin testaamassa maratonille suunnittelemiani kenkiä, Adidas Adistar Boosteja, sillä Adiosit tuntuivat tosiaan liian ohutpohjaisilta, vaikka niillä viime maratonin juoksinkin. Juoksu sujui taas tosi kivasti ja reipas vauhti tuntui hyvältä.

2939h (800x777)

Keskiviikkona lonkkani tuntui hieman kipeältä, mutta ajattelin kivun menevän ohi itsestään – onhan tässä ennenkin parin päivän lonkkakivusta kärsitty. En siis epäröinyt lähteä HCR:n ja Asicsin järjestämälle kimppalenkille. Hölkkäilin Forumin Intersportille, josta lähdimme porukalla liikkeelle neljän vetäjän (minun, Lauran, Katjan ja Harrin) sekä kymmenen muun juoksijan voimin. Lenkin tavoitteena oli kaikille sopiva vauhti. Lähdimme juoksemaan Baanaa pitkin kohti rantoja. Juoksimme rantareittiä pitkin Kaivarin halki kohti Kauppatoria. Jossain vaiheessa jakauduimme kahteen porukkaan. Toinen juoksi n. 6 min/km, toinen taas 6:30-7:30 min/km. Minä ja Katja jäätiin vetämään hitaampaa porukkaa, Harri ja Laura jatkoivat reippaampaa tahtia. Nopeampi ryhmä kiersi Katajanokan, me taas oikaisimme Senaatintorin portaiden kautta Kaisaniemen puistoon ja sieltä takaisin Forumiin. Lenkki kesti tunnin ja matkaa kertyi meidän porukalla n. 8 km. Intersport tarjosi vielä juoksijoille lenkin päätteeksi palautusjuomat. Hölkkäsin vielä osan kotimatkasta, saldona kevyt 14 km. Noinkin matalaa vauhtia on kyllä kiva juosta aina välillä. Keskisyke 120 kertoo hyvästä peruskestävyystreenistä. Ja oli hauskaa tavata uusia juoksun ystäviä! Huomenna luvassa vähän erilainen yhteislenkki, ensin hölkkäämme Meilahden mäkeen ja siinä tehdään muutamia mäkivetoja. Kaikki rohkeasti mukaan vaan 🙂 Ja myös muilla paikkakunnilla juostaan, lisätietoja löydät facebookista tai HCR:n sivuilta!

2932 (800x694)

2935 (672x672)
Kuvan otti Sade

Torstaina päätin tehdä vähän kovemman treenin. Yhdistin melko reippaaseen vk-pätkään mäkivetoja. Juoksin Linnanmäen viereistä suht jyrkkää pätkää 2 x 5 vetoa sarjapalautuksena kolmen minuutin lepo. Vedot sujuivat kivasti, mutta loppupuolella huomasin pientä kipua oikean jalkateräni ulkosyrjässä. Tein vedot kuitenkin loppuun ja hölkkäsin kotiin. Kotimatkalla jalkaa vihloi kuitenkin entistä kovemmin. Ajattelin kivun menevän ohi seuraavan päivän levon avulla. Mutta perjantaina olinkin sitten kahdeksan tunnin hyllytysvuorossa, koko päivä meni siis kävellessä. Ja loppupäivästä pahasti ontuessa. Päkijälle astuessa jalka ei ollut kipeä, mutta koko jalalle astuminen sattui. Loppuperjantain vietin neljän seinän sisällä suremassa kipeää jalkaani.

2936 (762x800)

2938 (754x800)

Viikonlopuksi oli suunnitteilla parikin lenkkiä, mutta ei onnistunut. Lauantaina lepäsin, sunnuntaina kävin joogatunnilla ja salilla tekemässä korvaavaa treeniä.

2939 (705x800)

Maanantaina lepäsin jälleen. Tiistaina uskaltauduin vihdoin testaamaan juoksua. Juoksu sujui kivuttomasti, mutta jotenkin takkuisesti – ehkä muutaman päivän juoksutauon takia. Ja huomasin lonkkani olevan edelleen hieman kipeä, mutta ajattelin senkin liittyvän juoksutaukoon…

2939a (705x800)

Keskiviikkona testasin vähän reippaampaa vauhtia, mikä tuntuikin tosi hyvältä. Mutta vasta lenkin jälkeen jalkaterässä tuntui taas kipua. Ja vasenta lonkkaakin jomotti. Turhautuneena päätin pitää pari päivää täyttä taukoa urheilusta.

2939b (800x788)

Lepopäivien aikana yritin venytellä ja rullailla paljon. Ei auttanut. Lauantain lenkillä lonkka oli heti alussa kipeä. Kipu tosin helpotti parin kilometrin päästä, ehkä siihen tottui. Alkuun se oli siis pahempi kuin loppulenkistä. Kävin lauantaina vielä vesijuoksemassa – ajattelin sen olevan hyvää palauttelua ja avaavan lonkkaa.

2939d (800x622)

2939e (640x800)

Sunnuntaina aloitin tulehduskipulääkekuurin ja kylmähoidon, sillä oireeni viittasivat lonkan limapussin tulehdukseen. Toisaalta kyseessä voi olla myös esimerkiksi jumiutuneet lihakset. Siksi varasin vielä hieroja-ajan ennen maratonia. Sunnuntain vietin taas kevyttä laskettelua lukuun ottamatta levossa. Lonkka ei tunnu kipeytyvän muuta kuin sille astuessa, joten laskettelu ei tehnyt kipeää.

2939g (800x687)

2939f (600x800)

Tää on kyllä niin tyypillistä. Heti kun sujuu, niin tulee kaikki mahdolliset vammat. Tällä kertaa vielä ihan käsittämättömiä mysteerikipuja, joille ei tahdo löytyä selkeää selitystä ja joista ei ole ennen ollut tietoakaan. Osasyynä saattaa olla myös nastakenkien vaihto tavallisiin, mutta nastoillahan en voi maratonia juosta. Päätinkin juosta sen joka tapauksessa Adioksilla, sillä niillä se meni läpi viime kerrallakin. Eipä auta kuitenkaan enää kenkien vaihto, kun vahinko on jo ehtinyt sattua. Levolla mennään… Ja toivotaan, että sunnuntaina päästään starttaamaan. Olin jo pyöritellyt päässäni ennätyshaaveita, sen verran helpolta on juoksu tuntunut. Ei saisi nuolaista ennen kuin tipahtaa, tässä se taas nähdään. No, ennätyshaaveet saa todennäköisesti toistaiseksi haudata, tavoitteista lisää vielä tuonnempana. Nyt pitäisi vaan kaivaa jostain taas se positiivinen asenne. Saa nähdä, löytyykö.

2933 (800x449)
Katjan ottama kuva
Mainokset

10 kommenttia artikkeliin ”11+12/2016

 1. Hei! Ikävä, kun olet joutunut kärsimään vammoista. 😕 Olisiko mahdollista, että oireet aiheuttaa piriformis? Ja maltathan levätä? Korvaavat treenisi kuulostivat melko rankoilta. Toivotaan pikaista paranemista ja onnistunutta suoritusta maralla! 😊

  Tykkää

  1. Hei, piriformista minäkin arvelen. Kokeileppa tehdä joogaliike sleeping pigeon ja tunnustele, kumpi lonkka on kireämpi. Tuolla liikkeellä saa nimittäin hyvin määriteltyä, missä mennään piriformiksen kanssa. 🙂

   Tykkää

  2. Moi! Googlettelin vaivaa ja tutulta kuulostaa. Kävin tänään hierojalla ja siellä myös todettiin, että tuo lihas on tosi kireenä. Ehkä hieronta siis auttaa näin aluksi, pitää alkaa maratonin jälkeen ihmettelemään mitä sille sit tehdään. Mutta kiitos hyvästä vinkistä, enpä ois tällaistakaan osannut epäillä 🙂

   Tykkää

 2. Voimia ja tsemppiä sinulle!:) on tosi masentavaa nuo vaivat:( Entä jos pyrit nyt vaan huoltamaan kevyesti rullailemalla ja kävelemällä ja juoksemalla ihan kevyesti? Tsemppiä maratonille, jospa se sujuukin tosi hienosti:)

  Tykkää

 3. Huh, sattuu kyllä ikävään aikaan nuo vastoinkäymiset! Juoksukunto ja -vire sulla ainakin ovat enemmän kuin kohdillaan, toivottavasti viimeisen viikon lepo auttaa ja pääset matkaan! Uskon, että voitat vaikeudet ja saat niistä vaan entistä enemmän taistelutahtoa. Tsemppiä!!! 🙂

  Tykkää

  1. No niinpä, heti kun sujuu sillä saralla niin sit tämmöistä. Huonoa tuuria, ei voi mitään. Mut kiitos sulle, toivottavasti tästä selviää asenteella, sitä ainakin löytyy 😀

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s