Aurajoen Yöjuoksu 2016

2743 (800x600)
Luvassa pieni kisaraportti viime viikonlopulta! Tällä kertaa kuvapuoli jää hieman heikoksi, sillä reitin varrella ei ollut ketään nappaamassa kuvia (eikä pimeässä kuvaamisesta olisi muutenkaan tullut mitään).

Olin lähdössä viikonlopun viettoon Saloon, ja tarkoituksenani oli pistäytyä myös Turussa moikkaamassa siskoani Maijua. Olin jo ennen Milanon maratonia huomannut, että Turussa järjestettäisiin muutama viikko maratonini jälkeen Aurajoen Yöjuoksu, jossa voisi käydä heittämässä kympin tai vitosen. Ajattelin, että moinen kisa olisi juuri sopiva teholenkki Milanon maratonin ja Helsinki City Runin välissä.

Palautuminen maratonista oli kuitenkin sujunut todella heikosti. Juoksu tuntui tahmealta ja lonkkakin oli vielä tosi kipeä. Epäröin siis kisaan lähtemistä. Olin sen verran hermostunut juoksemisen suhteen, että etsin jatkuvasti itselleni tekosyitä peruuttaa koko homma: kaverini päättikin jättää kisan väliin, lauantaiksi on luvattu huonoa säätä, olen vasta palautumassa flunssasta, ei ole tarpeeksi rahaa… Perjantaina yritin varmistaa starttini netti-ilmoittautumisella, mutta ilmo oli mennyt ilmeisesti juuri kiinni. Jälki-ilmoittautuminen maksoi 12 euroa enemmän (40€), joten ajattelin tämän viimeistään olevan merkki siitä, että kisa pitäisi jättää väliin. Harkitsin kisan skippaamista vielä siinäkin vaiheessa, kun ajoin Salo-Turku-motaripätkää loskasateessa vain muutamia tunteja ennen starttia. Löysin itseni kuitenkin kisatoimiston jälki-ilmoittautumisesta kolme tuntia ennen kisan alkua.

2742 (740x800)

Jätin autoni kisapaikalle ja kävelin siitä parin kilometrin matkan Maijun luo. Siellä istuskelin pari tuntia, kunnes vasta tuntia ennen lähtölaukausta tajusin, että pian pitäisi kisata!!! Ja kisafiiliksestä ei ollut tietoakaan. Ei ollut sitä perinteistä kisa-aamun fiilistä (ehkäpä siksi, että kisa starttasi klo 22), ei perinteistä hermoilua tai rutiininomaisia valmistautumisia, kuten soittolistan säätämistä ja kisavarustuksen tarkkaa miettimistä. Kaurapuuroa sentään söin n. puoli yhdeksän aikoihin. Sen jälkeen söin tosin vielä sipsiä ja päivälläkin oli tullut syötyä ihan mitä sattuu – lähinnä pelkkiä herkkuja. ”Valmistautumiseni” nauratti: herkkää vatsaani väänsi ja väsymys alkoi jo iskeä, kun lähdin kävelemään takaisin kisapaikalle – yksin, ilman ketään, jolle olisin voinut purkaa hermostustani. Ajattelin olevani matkalla lenkille, en kisaan.

2744 (600x800)

Stressini ei suinkaan helpottanut siinä vaiheessa, kun lähtöön oli enää 25 minuuttia ja olin vielä kilometrin kävelymatkan päässä lähtöalueelta. Lisäksi vastaani hölkkäsi jatkuvasti alkuverryttelijöitä, jotka näyttivät jo täysin valmiilta asettumaan lähtöviivalle. Itse tassuttelin vielä kisapaikalle numerolappu kirjekuoressa, paksu talvitakki niskassa ja tuulihousut kompressiotrikoiden päälle vedettyinä. Saavuin autolleni 21:45, vaihdoin pikaisesti vaatteet ja sujahdin lähtöalueelle, jossa Elixia veti parhaillaan alkulämmittelyä. Kisafiilis alkoi vähitellen tarttua ja teki mieli juosta – ihan jo senkin takia, että ilta oli melkoisen viileä. En kyennyt hermostuksissani seuraamaan alkulämpöliikkeitä, joten hölkkäilin ympyrää parkkipaikalla lähtöalueen vieressä. Lonkkaani koski, mutta nyt oli liian myöhäistä miettiä sitä. Viisi minuuttia ennen starttia melko suuri joukko juoksijoita asettui isona sumppuna kapean lähtöportin taakse. En edes yrittänyt päästä lähelle porttia – enhän edes tiennyt, mitä vauhtia pystyisin juosta. Lähtölaskennan jälkeen kisa käynnistyi ja lössi lähti tunkemaan läpi portista.

2746 (800x600)

En ollut miettinyt minkäänlaista kisataktiikkaa etukäteen. Tavoitteenani oli juosta ehkä suunnilleen maratonvauhtia, mutten tiennyt, pystyisinkö siihenkään. Kisatunnelma ja alun tiheä ihmismassa kuitenkin imaisivat mukaansa, ja tempauduin heti kisan alussa siihen perinteiseen ohitteluvaiheeseen. En katsonut vauhtiani vaan ohittelin juoksijoita edessäni täysin vailla minkäänlaista järjenhäivää. Eka kilometri taittuikin oman kelloni mukaan aikaan 4:26. Syke tuntui olevan jo alussa melko korkea, mutta nautin kovasta vauhdista ja rankasta fiiliksestä.

Reitti kulki ensin vajaat pari kilometriä Linnankatua pitkin keskustan suuntaan, ylitti Martinsillan, jatkoi vielä joen itäpuolta Auransillalle, jonka ylityksen jälkeen jatkettiin läntistä joenvartta takaisin aina Forum Marinumille. Ja uudestaan sama homma. Reitti oli siis yhteen suuntaan 2,5 kilometriä. Ensimmäinen ”suora” eli ekat kolme kilometriä menivät tahtiin 4:26 / 4:21 / 4:32.

Joenvartta oli kiva juosta. Ilma oli tyyni ja viileä, mutta aika nopeasti tajusin, että juoksutakki ja panta saattoivat olla vähän liikaa. No, mieluummin liian kuuma kuin kylmä. En yleensä tykkää juosta samaa reittiä kahteen kertaan, mutta näin lyhyellä matkalla se ei ollut ongelma. Ekat viisi kilometriä taittuivat yllättävän nopeasti, ja hetkessä olinkin jo uudella kierroksella. Toisella kierroksella porukka oli jo hajaantunut, ja juoksin pitkän matkaa samaa vauhtia vain yhden toisen juoksijan kanssa. Jaoimme vetovastuuta – alkuun minä juoksin häne peesissään ja jossain vaiheessa vaihdettiin. Lopussa mies kirmasi kuitenkin ohitseni enkä enää pysynyt hänen matkassaan. Vetoapu oli silti mahtavaa! Kilometrien 4-7 tahdit olivat 4:21 / 4:24 / 4:26 / 4:20.

Ennen viimeistä käännöstä, eli jossain siinä 7 kilometrin kohdilla, ohitseni pyyhälsi nainen, jonka imussa pysyttelin lähes loppuun saakka. Viimeisten kilometrien tahdit pysyivät vielä kovina vetoavun ansiosta: 4:22 / 4:20 / 4:20. Vauhti toki tuntui vikoilla kilometreillä kovalta, mutta onnistuin silti pitämään sitä yllä melko vaivattomasti. Maaliin saavuin virallisesti nettoajassa 43:11 (bruttoaika 43:31), mikä päihittää vanhan ennätykseni lähes kolmella minuutilla. Keskisykkeeni oli 175 ja maksimisyke 185. Naisten sarjassa olin bruttoajallani sijalla 7/221, kokonaiskilpailussa 77/419.

2748 (600x800)

Olen kisaani äärimmäisen tyytyväinen. Tämä oli vasta kolmas ”lyhyt” matkani, jonka käyn kisaamassa. Olen kärsinyt jonkinasteisesta kisakynnyksestä näillä lyhyemmillä matkoilla, mutta tämä kisa taas madalsi sitä. Erityisen tyytyväinen olen siihen, että sain pakettiin näinkin tasaisen juoksun ilman minkäänlaisia ennakkokäsityksiä päivän kunnostani. Jälkimmäisen vitosen nettoaikani oli itse asiassa 21 sekuntia ensimmäistä puoliskoa pienempi. Onnistuin siis jopa nostamaan vauhtiani lopussa. Pidän edelleen pidemmistä matkoista enemmän: niillä ehtii tapahtua paljon enemmän sekä juoksussa että myös pään sisällä. Lyhyempi matka on niin nopeasti ohi, ettei tietynlaista elämyksellisyyttä ja tunnetta ”matkanteosta” ehdi syntymään – en kuitenkaan sano, että lyhyempi matka olisi missään nimessä helpompi kuin pitkä matka. Lyhyt matka toimii kuitenkin hyvänä vauhtikestävyystreeninä ja tuo myös kivaa vaihtelua treenaamiseen! Oli myös kiva huomata, että kipeästä lonkasta huolimatta pystyin nostamaan vauhtini melko korkeaksi. Lonkkaan ei siis ole vieläkään keksitty mitään parannuskeinoa, joten tällä hetkellä yritän vain elää sen kanssa. Ei ole auttanut hieroja, osteopaatti tai lepo. Seuraavaksi pitää kai suunnata ihan urheilulääkärin pakeille…

2745 (800x608)

Vielä pari sanaa tapahtumasta. Aurajoen yöjuoksu oli siitä hauska kisa, että se starttasi vasta pimenevässä yössä, iltakymmeneltä. Olosuhteet olisivat hieman lämpimämpänä iltana olleet melko loistavat, tällä kertaa ilma oli itselleni vähän turhan kylmä. Onneksi ei sentään tuullut tai satanut. Lähtöalue oli mukavan lähellä keskustaa, ja autoille löytyi melko paljon tilaa. Reitti oli tasainen ja kulki tunnelmallista Aurajoen rantaa pitkin.

Elixian vetämä alkulämmittely oli hyvä startti tapahtumalle ja omiaan nostattamaan kisatunnelmaa. Kympin varrella oli yksi juomapiste, enempää ei noin lyhyellä matkalla olisi tarvittukaan. Maalissa sai juotavaa jugurttia. Olisin kyllä halunnut vastineeksi maksamalleni 40 eurolle myös edes pienen mitalin/laatan muistoksi, siitä annan vähän miinusta tapahtumalle 😉 Lisäksi harmitti, kun tapahtuman sivuilla ei lukenut selkeästi (ainakaan itse en löytänyt tällaista kohtaa), mihin aikaan netti-ilmoittautuminen päättyy. Myöhästyin siitä ilmeisesti pari minuuttia, joten jouduin maksamaan 12 euroa ylimääräistä.

Juoksijoita oli noinkin pieneen tapahtumaan melko paljon, mutta kisareitin varrelta löytyi vain muutama kannustaja (vaikkakin ihmisiä oli tietysti lauantai-iltana liikkeellä, ja kannustushuutoja saattoi kuulla esimerkiksi taksin ikkunasta). Ehkä olen vain tottunut suuriin juoksukisoihin – onhan tämä vasta toinen ”pieni” juoksutapahtuma, johon osallistun. Haluan silti jatkossakin tukea näitä pienempiäkin tapahtumia ja osallistua niihin aina silloin tällöin, jollei aina ennätysjahdissa niin ihan vaan kovemman treenin takia. Ja onhan näissä kisoissa aina se oma tunnelmansa. Kyllä kannatti vaan osallistua 🙂

2749 (800x600)

Mainokset

6 kommenttia artikkeliin ”Aurajoen Yöjuoksu 2016

 1. Tosi upea juoksu!! Ennakkoasetelma ei ollut mitenkään lupaava, mutta taidat todellakin olla kisaajatyyppiä. 😀

  Tykkää

  1. Kiitos! Joo ei todellakaan ollut, mutta kieltämättä kisoissa tulee joku ihan ihme draivi aina päälle 😀 Se on vaan se tunnelma! Tai ehkä olen vaan sisimmältäni niin kilpailuhenkinen 😉

   Tykkää

 2. Ei voi kyllä kuin ihailla tota vauhtia, hieno juoksu!
  Jäin miettämän, millaisilla vauhdilla juokset yleensä lenkkejä (vaikka tietysti vaihtelee)? Tuntuu, että jos omat lenkit menee 6 min/km siinä saa jo laittaa tossua toisen eteen niin vimmatusti että noi 4’30” vauhdit tuntuis varmaan pikajuoksulta, jos sellasia jaksaisI edes juosta. Enkä ole edes kovin lyhyt… 😀

  Tykkää

  1. Voi kiitos! 🙂 No mun normaali PK-vauhti on tällä hetkellä n. 5:15-5:25 min/km (silloin keskisyke pysyttelee yleensä alle 150, mutta riippuu tietysti päivästä!). Itsellenikin tuo 4:30 oli viime vuonna vielä aivan mahdoton, mutta kehitystä on tapahtunut 🙂 Kun kunto on kohdillaan niin ei TUNNU että juoksisi niin kovaa! Kun malttaa treenata välillä vähän kovempaakin vauhtia, niin se alkaa tuntua jossain vaiheessa helpommalta! 🙂

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s