Helsinki Half Marathon 2016

1762 (640x800)
Viime lauantaina juoksin kauden toisen puolikkaan, joka oli samalla viides puolimaratonini. Odotukseni ja tavoitteeni HHM:lle olivat vähän epäselvät. Olin ollut kipeä ja juoksu oli tuntunut vähän vaikealta viime aikoina – voit lukea viimeisen illan tunnelmista täältä.

Nukuin perjantain ja lauantain välisen yön vähän heikosti. Heräsin kaksi tuntia ennen starttia, söin heti perinteisen kisa-aamiaisen (kaurapuuro + banaani) ja hörppäsin pari kuppia kahvia sekä lasin vettä. Sitten olikin hyvin aikaa valita sopivat kisavaatteet ja pakata kamat ennen kisapaikalle suuntaamista. Lämpöä oli luvattu n. 12 astetta ja aamu näytti aurinkoiselta. Navakan tuulen takia päädyin kuitenkin puolipitkiin kompressiotrikoisiin sekä lyhythihaiseen tekniseen t-paitaan.

1761 (610x800)

Sovittiin treffit Karoliinan kanssa ennen starttia. Bussini olikin yli kymmenen minuuttia myöhässä, joten pääsin kisapaikalle vasta vajaat puoli tuntia ennen starttia. Tällä kertaa (ensimmäistä kertaa koskaan!) jouduin jättämään pussillisen päällysvaatteita tavaransäilytykseen, sillä startissa ei ollut ketään, kenen huostaan olisin tavarani antanut. Jonot Finlandia-talon tavaransäilytykseen olivat aikamoiset, joskin liikkuivat onneksi nopeaan. Seuraavaksi oli bajamaja-jonon vuoro. Bajamajasta selvittyäni lähtölaukaukseen oli aikaa enää vajaat kymmenen minuuttia. Ehdittiin napata Karoliinan kanssa parit kuvat, minkä jälkeen hölkkäilimme lähtöviivan taakse omiin karsinoihimme. Törmäsinpä siinä ennen starttia vielä HCR Street Teamin Ann-Sofieen sekä Lauraan, joka toimi tällä kertaa 1:45 jäniksen roolissa. Itse hakeuduin 1:35 jänisten lähettyville ja jo parin minuutin päästä startattiin.

1763 (600x800)

1768 (600x800)
Kuva: Karoliina Alanne

Kuten jo kerroin, kisareitti oli itselleni kauttaaltaan hyvin tuttu omilta lenkeiltäni. Aluksi juostiin Baanaa pitkin kohti rantaa, josta kaarrettiin Kaivopuiston suuntaan. Vauhtini kiihtyi taas alussa melko kovaksi ja ekat kilometrit juoksinkin jänisten edellä – jo pelkästään senkin takia, että niiden perässä oli valtava joukko ihmisiä. Muutaman kilometrin kohdilla jänikset kuitenkin menivät ohitseni. Vauhti alkoi tuntua kovalta jo tässä vaiheessa: sykkeeni olivat kohtalaiset ja jaloissa tuntui hyvältä, mutta kylkeeni pisti ja vatsalihakseni tuntuivat lähestulkoon kramppaavan. Arvelin juoman saattavan auttaa kramppiin, joten hörppäsin urheilujuomaa jo ensimmäisellä juomapisteellä ennen viiden kilometrin rajapyykkiä. Juoma ja syvään hengittely auttoi ja krampit helpottivat. Olin yhä 1:35 jänisten peesissä.

0-5 km: 4:23 / 4:17 / 4:28 / 4:22 / 4:22

1769b (800x532)
Kuva: Iltalehti

Vitosen jälkeen reitti kaarsi Kaivopuiston rannasta kohti Kauppatoria. 7 kilometrin paikkeilla tuli kisan ensimmäinen varsinainen ylämäki, jossa vedin taas hieman välimatkaa jäniksiin. Jänikset viilettivät ohitseni taas Kauppatorin kohdilla. Onnistuin kuitenkin pysymään jänisten peesissä. Olimme menneet jatkuvasti hieman tavoitevauhtia nopeampaa: kuulinkin jänisten kertovan eräälle juoksijalle, että tämä on tarkoituksenmukaista. Olisi sitten parikymmentä sekuntia pelivaraa reitin loppupuolen ylämäkiin. Samalla taktiikalla juoksin itsekin. Kauppatorin jälkeen kierrettiin Katajanokka. Hörppäsin taas urheilujuomaa ennen kympin väliaikaa, sillä vatsalihakset uhkasivat jälleen krampata. Oman kellon mukaan kymppi täyttyi ajassa 44:05. Vauhti oli vähän hiipunut alusta, mutta kovaa mentiin.

5-10 km: 4:23 / 4:18 / 4:31 / 4:31 / 4:30

Katajanokan jälkeen alkoi ikävä vastatuuli. Jouduin sinnittelemään, jotta saisin pidettyä vauhdin yllä. Roikuin jänisten peesissä seuraavaan nousuun eli Hakaniemensillalle saakka. Sillan kohdalla nostin jalkaa vähän reippaammin, jotten hyytyisi nousussa. Irtauduin jäniksistä – viimeistä kertaa. Sillan jälkeen alkoivat nimittäin vaikeudet. Vastatuuli oli inhottava ja vauhtini hyytyi vähitellen. Jänikset juoksivat Suvilahden kohdilla ohi. Roikuin vielä väkisin vähän aikaa jänisten mukana. Olisin saattanut pystyä roikkumaan pidempäänkin, mutta muistin tavoitteeni tähän kisaan: mukava juoksu, nauttiminen, oman kropan kuunteleminen. Ja kroppa käski hidastaa, joten en yrittänyt väkisin pitää vauhtia yllä. Uskoin sen kostautuvan vielä jossain vaiheessa – viimeistään Mäkelänrinteen mäessä. Matkalla Kalasatamasta kohti Arabiaa jänisporukka karkasi vähitellen – putosin auttamatta kelkasta.

10-15 km: 4:27 / 4:25 / 4:24 / 4:29 / 4:27

Alkuperäinen kartta löytyy täältä
Alkuperäinen kartta löytyy täältä

15 kilometrin jälkeen siirryttiin viimein pois avaran ison tien laidasta ja meren rannasta – tuuli hellitti ja juoksu helpottui hetkeksi. Sain voimaa kotikulmien lenkkireiteistä, joita juoksin ensimmäistä kertaa numerolappu rinnassa. Kotikenttäetu ei kuitenkaan auttanut Mäkelänrinteen nousussa. Kilometritahtini laski mäessä jopa 5 min/km huonommalle puolelle, mutta mäkeä seurannut lasku sai tahdin nousemaan hieman. Kisan kaksi hitainta kilometriä (4:36 ja 4:48) tulivat kuitenkin Mäkelänrinteen kohdilla. Päätin skipata viimeisen tankkauspisteen, joka saattuikin koitua kohtalokseni. Nousun loputtua loppureitti olisi nimittäin ollut ihanaa laskettelua. Lopussa saan yleensä itsestäni vielä paljon irti, ja viimeiset kilometrini ovatkin yleensä jopa keskivauhtiani kovempia. Nyt oli tarjolla vielä loiva lasku maaliin saakka: kaikki edellytykset hyvään loppuun olivat siis olemassa. Sykkeeni olivat kohtalaiset ja jalkani tuntuivat yllättävän vahvoilta. Mutta muutama kilometri ennen maalia vatsalihakseni rupesivat krampata toden teolla. En ole ikinä kokenut vastaavaa: koko vatsani tuntui kramppaavan niin kovin, että teki mieli lopettaa juoksu ja mennä kaksinkerroin. Jyrkimmät laskut sipsuttelin alas mahdollisimman rauhallisesti, sillä tärähdys sattui vatsaani. Käsittämätön tunne, sillä jaloissani tuntui puhtia vielä riittävän. Vauhtini pysyi vielä ihan kohtalaisena, mutta vatsalihakset estivät tahdin tiukentamisen. Keskityin mahdollisimman syvään palleahengittelyyn, joka ei kylläkään tuntunut auttavan lainkaan.

15-20 km: 4:23 / 4:36 / 4:48 / 4:18 / 4:31

1769c (532x800)
Kuva: Iltalehti (Ei todellakaan mikään mairittelevin kuva, mutta kertoo kisan loppumetreistä enemmän kuin tuhat sanaa!)

20 kilometriä tuli täyteen Töölönlahden kulmilla. Jäljellä oli siis enää reilu kilometri pitkin Töölönlahden rantaa aina Finlandiatalon takapihalle saakka. Oopperan kohdilla huomasin Matiaksen, joka juoksi kanssani treenikasseineen parisataa metriä 😀 Valitin vatsakramppejani, mutta Matiaksen tsempeillä jaksoin loppuun saakka. Ennen loppusuoraa ajattelin, että perinteistä loppukiriä ei kyllä tänään irtoa, mutta kummasti se vauhti taas kiihtyi 4:08 min/km tahtiin viimeisen parinsadan metrin aikana. Maaliviivan ylitin kivusta irvistäen ja vaivuin oitis maahan kaksinkerroin pitelemään vatsaani. Kelloni oli pysähtynyt aikaan 1:35:19 – lopulliseksi nettoajakseni selvisi 1:35:19,8 (bruttoaika 1:35:31).

20-21,1 km: 4:39 / 4:08 (400 m)
1769a (800x413)

Helsinki Half Marathon oli ehdottomasti yksi vaikeimmista juoksemistani kisoista. En tosiaan tiedä, mikä vatsassani oli vikana. Vatsan kanssa oli ongelmia jo aamulla – ehkä vatsakrampit liittyivät yksinkertaisesti huonoon tankkaukseen? Tai sitten juoksin alussa liian kovaa. Puolimaratonilla vauhti on sen verran terävä, että keskivartalo joutuu koville. Ehkä myös olematon alkulämmittely vaikutti asiaan… Selvää on kuitenkin, etten saanut itsestäni ihan kaikkea irti. Keskisykkeeni jäi ”vain” 171:en, kun HCR:llä se oli 177. Maksimisykekään ei kohonnut 181 korkeammalle – HCR:n ja Milanon maratonin loppusuoralla sein sykkeeni jopa 190:n yläpuolelle. Nyt ei vaan irronnut tämän enempää. Ja silti tuli ennätys! Se taas kertoo jotain reitistä, joka oli huomattavasti helpompi ja tasaisempi kuin esimerkiksi HCR:n reitti. Silti meno oli paljon tahmeampaa.

1765 (800x800)

Olen silti erittäin tyytyväinen ennätystulokseeni, totta kai! Samalla tuntuu jotenkin väärältä juosta ennätys huonona kisapäivänä kehnon juoksun ja tuskaisen taipaleen jälkeen. Mutta ei parane valittaa. Tavoitteeseen päästiin ja maltoin jopa hidastaa vauhtia ja edes yrittää nautiskella juoksusta, vaikka kisan loppuhetket kaukana nautinnollisesta olivatkin.

1764 (800x600)

Vielä Helsinki Half Marathonista tapahtumana. Reitti oli ensinnäkin aivan huippu!! Matka tuntui taittuvan tuossa tuokiossa, mihin tietysti vaikutti tutut, kauniit ja monipuoliset maisemat. Edes reitin nousut eivät olleet mitenkään ylivoimaisia. Ainut miinus matkan varrella oli jo mainittu vastatuuli, joka herkästi iskee rantareiteille. Kisajärjestelyt olivat mainiot, reitin varrella oli sopivasti tankkauspisteitä, joista yhdellä jaettiin Dexalin geelejä, sekä musiikki- ja cheerleader-esityksiä. Ilmoittautumishintaan kuului tietysti kisapaita sekä kätevä mitali, joka toimittaa samalla myös pullonavaajan virkaa! Maalissa jaettiin mm. kahvia, pullaa, Vitaminwateria, smoothieta, Elovena-välipalapatukoita ja Kolmen kaverin jäätelöä. Tavaransäilytyspalvelu pelitti ja Iltalehti tarjosi matkan varrelta ison kasan laadukkaita kuvia vapaasti kilpailijoiden käyttöön. Loistavat järjestelyt siis, kiitos koko HHM-tiimille! 🙂 Ja aivan erityiskiitos kaikille, jotka tulivat moikkaamaan kisa-alueella! Oli hienoa tavata niin monta juoksututtua. Myös Janna (Jannan askeleet -blogista) bongasi minut ja tuli moikkaamaan – olipa kiva vaihtaa kuulumisia livenä 🙂 Juoksuyhteisö on ihan super!

1766 (600x800)

Kaikesta kivusta ja tuskasta huolimatta erittäin mukava tapahtuma taas takana. Kunto on kai hyvällä mallilla, kun heikolla valmistautumisella ja vaikeuksilla ylletään ennätykseen. Tästä on hyvä jatkaa palautumisen kautta kohti seuraavia kisoja eli Paavo Nurmea.

Blogini kommentoinnissa on ilmeisesti edelleen ongelmia, pahoittelut tästä 😦 Jos haluat kommentoida eikä se onnistu tätä kautta, voit tehdä sen Instagramissa tai Facebookissa!

1769 (688x800)

Mainokset

Yksi kommentti artikkeliin ”Helsinki Half Marathon 2016

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s