Minä ja polkujuoksu

010704
Asetin erääksi tämän vuoden juoksutavoitteekseni elämäni ensimmäiseen polkujuoksutapahtumaan osallistumisen. Olin suunnitellut polkujuoksukisaa syksylle ja mielellään pääkaupunkiseudulle, joten oli oikea onnenpotku, kun minua pyydettiin yhteistyöhön Helsinki City Trail -polkujuoksutapahtuman kanssa! HCT järjestetään 15.10. Helsingin Keskuspuiston poluilla – vaihtoehtoina 5, 11 tai 21 kilometrin reitit. Uskoisin HCT:n olevan täydellinen ensimmäiseksi polkujuoksukisakseni 🙂 Ennen tulevaa kisaa kirjoittelen aina silloin tällöin valmistautumisestani kohti ensimmäistä polkujuoksutapahtumaani ja jaan muutamia palkintojakin.

010705

Koko sinä aikana, kun olen juoksua harrastanut, polkujuoksu on nostanut suosiotaan jatkuvasti. Polkujuoksu on yksinkertaisesti poluilla juoksentelemista – vähän kuin suunnistusta mutta ilman rasteja. Polkujuoksu tarjoaa treenin lisäksi elämyksiä: poluilla usein törmää aivan uskomattomiin maisemiin, vaikkei ihan Pallas-tunturille saakka lähtisikään. Polkujuoksu on myös mukavaa vaihtelua sille tavanomaiselle treenille. Koordinaatio ja ketteryys kehittyvät epätasaisella juoksualustalla. Lisäksi lenkin jälkeen löytää jaloista aivan uusia lihaksia, kun esimerkiksi nilkan pienet lihakset ovat joutuneet poluilla aivan erilailla hommiin kuin tasaisella asfaltilla. Pehmeillä poluilla juokseminen on myös paljon ystävällisempää jaloille kuin kovalla alustalla juokseminen. Olenkin kirjoitellut pari vuotta sitten vanhan blogini puolelle polkujuoksupostauksen, jonka pääset lukemaan tämän linkin takaa!

Jotkut juoksututtuni treenaavat lähestulkoon yksinomaan poluilla ja juoksevat vain polkujuoksutapahtumissa. Syynä tähän saattaa olla esimerkiksi rasitusvamma tai vain luonnon rauhasta nauttiminen. Ymmärrän hyvin, miksi joku jää poluille eikä enää suostu palaamaan maantiejuoksuun.

010709b
Kuva: Roosa Kotilainen

Oma suhteeni polkujuoksuun ei ole niin vahva kuin luulisi. Olenhan varttunut metsän keskellä ja juoksennellut metsäpoluilla koko lapsuuteni – lisäksi olen todellinen luonnonlapsi ja metsässä liikkuminen on aina tukenut henkistä jaksamistani. Vielä ennen varsinaisen juoksuharrastuksenkin aloittamista juoksin ne harvat lenkkini aina metsäpoluilla – eikä silloin ollut vielä tietoakaan koko ”polkujuoksusta”. Mutta poluilla juokseminen on jäänyt itselläni sen perinteisemmän ”maantiejuoksun” varjoon. Yhtenä syynä lienee tavoitteellisuuteni juoksussa: kehitystä on helpompi seurata, kun tie on aina periaatteessa samanlainen – olosuhteet säilyvät siis samoina ja tulokset näin ollen vertailukelpoisina. Poluilla juostuja lenkkejä ei taas voi ikinä verrata toisiinsa, sillä reitit ovat aina vähän erilaisia ja maasto vaihtelevaa. Lisäksi tasaisella alustalla juokseminen on helpompaa: ei tarvitse katsoa jalkoihinsa tai miettiä, mihin kääntyä seuraavaksi. Ei eksy (ainakaan yhtä helposti) ja on helpompi keskittyä omiin ajatuksiinsa. Juoksu on tasaisempaa ja yhtenäisempää.

010709

Toinen syy polkujuoksun vähyydelle on ainakin täällä Helsingissä yksinkertaisesti polkujen puute – siis siellä missä minä asun. Salossa käynkin joka vierailullani poluilla, sillä ne alkavat omalta takapihaltani. Helsingissä tilanne on hieman haastavampi. Polkuja pääkaupunkiseudulta kyllä löytyy, mutta niille pääseminen ei ole ihan yhtä yksinkertaista kuin Salossa. Lähimmät polut löytyvät parin kilometrin päästä, kunnon ulkoilualueille pitää taas matkustaa julkisilla tai autolla.

010709a
Kuva: Roosa Kotilainen

Poluille lähtöä helpottaa, kun menee porukalla. Olen nyt muutaman kerran käynyt juoksemassa porukassa ympäri pääkaupunkiseutua, ja kyllä niitä polkuja täältäkin tosiaan löytyy vaikka millä mitalla, jos vain jaksaa etsiä. Sporttaillaan-blogin Hanna on varsinainen polkuguru ja hänen järjestämillään yhteispolkulenkeillä olenkin ollut muutamaan otteeseen – viimeksi itse asiassa eilen. Taitettiin 16 juoksijan voimin kymmenen kilometrin lenkki Espoon Vaakkoin ulkoilualueella 🙂 Viime viikolla kävin myös Hillan, Roosan, Elinan ja Samulin järjestämällä #KaveritPoluille -kimppalenkillä Helsingissä. Paikalle saapui jopa nelisenkymmentä juoksijaa! Polkulenkeille on siis kysyntää, eikä ole täysi mahdottomuus ettenkö itsekin sellaista joskus sattuisi järjestämään. Myös Helsinki Trail Running Club -facebook-ryhmässä ilmoitellaan usein kimppalenkeistä poluille!

010706

010702

Sain suureksi ilokseni luvan arpoa jo tämän postauksen yhteydessä ensimmäisen ilmaisen osallistumisen lokakuun Helsinki City Trailille!! Eli jos kiinnostuit, kommentoi alle, miksi haluaisit osallistua kyseiseen tapahtumaan. Kaikkien vastanneiden kesken arvon yhden osallistumisen sunnuntaina 10.7, sinulla on siis reilu viikko aikaa kommentoida! WordPressin uusi Disqus-kommenttitoiminto on viime aikoina heitellyt vähän kapuloita rattaisiin täällä blogissani, mutta kommentoinnin pitäisi onnistua joko rekisteröitymällä Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommenttikentän yhteydessä sisään esim. Facebook- tai Google-tunnuksilla. Mielellään ottaisin kaikki kommentit samaan paikkaan, jotta arpominen olisi helpompaa, mutta jos kommentointi ei täällä ota sujuakseen, voit kirjoittaa kommentin myös Facebookiin tai Instagramiin (tai viimeisenä vaihtoehtona lähettää sähköpostia osoitteeseen katju91@hotmail.com).

010709c
Kuva: Roosa Kotilainen

010703

Näistä asetelmista ja tunnelmista tämä maantiejuoksija lähtee suuntaamaan kohti syksyn Helsinki City Trailia! Jännittävää nähdä, kuinka käy 🙂

31 kommenttia artikkeliin ”Minä ja polkujuoksu

  1. Haluaisin voittaa, koska mulla on samanlaisia kokemuksia kuin sulla. Tiellä on helpompi seurata aikoja, mutta poluilla voisi nauttia luonnosta.

    Tykkää

    1. Musta polkujuoksussa on parasta se, että siinä unohtaa täysin juoksevansa, kun keskittyy siihen ettei kaadu vaikeassa maastossa, sekä juuri luonnon rauha. Ihan parasta! 🙂 Tänään juoksin ekan maratonini, ja sain siitä hirveesti lisää motivaatiota perinteiseen maantiejuoksuun, mutta polkujuoksu on silti hyvää vastapainoa 😀

      Tykkää

    2. Kiitos kommentista! Poluilla juostessa varsinainen aika jää toissijaiseksi ja se nauttimiselementti on suurempi 🙂 Suoritin juuri arvonnan, valitettavasti voitto meni tällä kertaa toiseen osoitteeseen, mutta lisää arvontoja on tulossa!

      Tykkää

  2. Olisipa mukavaa saada osallistua tapahtumaan. Polkujuoksu on minulle vieras laji, mutta salaa olen ollut siitä kiinnostunut jo jonkun aikaa. Sopiva sysäys lajiin tutustumiseksi on vain puuttunut. 🙂

    Tykkää

    1. Kiitos kommentista Jonna, kuulostaa hyvältä! 🙂 Helsinki City Traililta löytyy myös lyhyempiä matkoja, joilla voi mennä vähän testailemaan lajia 🙂 Arvoin tänään sen ilmaisen osallistumisen – meni valitettavasti toiseen osoitteeseen, mutta arvontoja tulee vielä lisää!

      Tykkää

  3. Olen silloin tällöin piipahtanut metsäpoluille, etenkin pitkien lenkkien yhteydessä. Mielelläni osallistuisin myös ensimmäiseen polkujuoksutapahtumaan. Kuulemani mukaan niissä on erinomainen tsemppausmeininki ☺.

    Tykkää

    1. Kiitos kommentistasi! 🙂 Samaa olen minä kuullut – juoksuyhteisö antaa parastaan ja toisia vastaan kisaamisesta ei ole tietoakaan!! Arpaonni ei valitettavasti suosinut tällä kertaa sinua, mutta arvontoja on tulossa lisää 🙂

      Tykkää

  4. Suunnistustaustaisena nautin poluilla kirmaamisesta. Toukokuussa juoksin Bodom Trailin, josta jäi niin hyvä fiilis että mielelläni jatkan kisoja poluilla.

    Tykkää

    1. Kiitos kommentista Mari! 🙂 Polkujuoksu on kyllä ihan sulle tehty laji, niin hienosti meni se Bodomkin! Suoritin juuri arvonnan, ja voitto meni valitettavasti toiseen osoitteeseen :/ Mutta osallistu ihmeessä taas seuraavaan arvontaan. Olisi kiva törmäillä Keskuspuistossa lokakuussa 😉

      Tykkää

  5. Musta polkujuoksussa on parasta se, että siinä unohtaa täysin juoksevansa, kun keskittyy siihen ettei kaadu vaikeassa maastossa, sekä juuri luonnon rauha. Ihan parasta! 🙂 Tänään juoksin ekan maratonini, ja sain siitä hirveesti lisää motivaatiota perinteiseen maantiejuoksuun, mutta polkujuoksu on silti hyvää vastapainoa 🙂

    Tykkää

    1. Kiitos kommentista Ella 🙂 Ihan totta, aika menee poluilla tosi nopeasti! Onnittelut vielä ekasta maratonista! 🙂 Arpaonni ei tällä kertaa osunut sinuun, mutta arvontoja tulee vielä lisää!!

      Tykkää

  6. Olen ollut vasta yksissä polkujuoksukisoissa, ja se se vasta hauskaa oli! Kellon vilkuilemisen sai unohtaa heti ensimmäisillä kilsoilla, sillä niin kovaa mentiin kuin pystyttiin, ei siinä paljon suunniteltu 😊 Mieluusti jatkaisin polkujuoksu-uraa siellä Helsingin suunnassakin, ja niistä Hannan yhteislenkeistä haaveilen edelleen 😃

    Tykkää

    1. Kiitos kommentista Salla 🙂 Kuulostaa juuri siltä, mitä itsekin polkujuoksukisoista odotan. Kerrankin voi mennä ilman jatkuvaa ajan kyttäämistä! Tällä kertaa voitto ei osunut sinne, mutta osallistu ihmeessä taas seuraavaan arvontaan – ja ehkä törmätään vielä joskus Hannan polkulenkillä!! 🙂

      Tykkää

  7. Mä oon juoksennellut poluilla aina silloin tällöin, mutta nyt kesällä yhä useammin, koska luonnossa juokseminen on ihanaa. En ole vielä ollut polkujuoksutapahtumassa ja tämä tapahtuma voisi olla se ensimmäinen.:)

    Tykkää

    1. Kiitos kommentista Jenni! 🙂 Kuulostaa aika samalta taustalta kuin omani – metsässä on ihanaa, mutta tiet ovat vaan helpompia. Arpaonni ei valitettavasti tällä kertaa suosinut sinua, mutta arvontoja tulee vielä lisää 🙂

      Tykkää

  8. Minä osallistuin viime syksynä ensimmäiseen polkujuoksutapahtumaani juuri Helsinki City trailissa ja vakaa aikomus on osallistua myös tänä vuonna. Tapahtuma oli kaiken kaikkiaan hieno ja tunnelma mahtava, maisemista puhumattakaan.

    Tykkää

    1. Kiitos kommentista Elina, mahtavaa kuulla, että tykkäsit tapahtumasta 🙂 Tällä kertaa voitto osui muualle, mutta arvontoja tulee vielä lisää – joskin hintaporras nousee 1.8! Lokakuussa saatetaan törmäillä joka tapauksessa 🙂

      Tykkää

  9. Kuulostaa niin kivalta ja haastavassa että mielelläni lähtisin mukaan! Joskus olen polkujaan juossut, kun sellaiset löytyi läheltä. Nyttemmin aina vaan teitä pitkin. Tämä olisi erityisen hyvä startti uudelle harrastukseen 😊

    Tykkää

    1. Kiitos kommentista! 🙂 Sama fiilis minulla – se on se helppous mikä vetää tielle. Helsinki City Trailissa on tosiaan niitä lyhyempiäkin matkoja, mitkä varmasti sopivat juuri uuden harrastuksen aloittamiseen 🙂 Arpaonni ei tällä kertaa valitettavasti suosinut sinua, mutta arvontoja tulee vielä lisää!

      Tykkää

  10. Olen siirtynyt juoksemaan enemmän poluilla, koska tiellä juokseminen ja kova alusta aiheuttavat herkästi rasitusvaivoja säärilleni. Juoksutapahtumiin osallistuminen on mielestäni juoksuharrastuksen suola: lähtötunnelmat, kannustusjoukot reitin varrella ja voittaja-fiilis maalissa. En ole vielä osallistunut mihinkään polkujuoksutapahtumaan, mutta tämä tapahtuma kiinnostaa kovasti, olisipa mukavaa päästä kirmaamaan Keskuspuiston poluille syksyllä.

    Tykkää

    1. Kiitos kommentista Kirsi! Olen aivan täysin samaa mieltä – juoksutapahtumia ei voita mikään. Ja HCT vaikuttaa ainakin omasta mielestäni juuri sopivalta ensimmäiseltä polkujuoksukisalta. Voitto ei valitettavasti osunut tällä kertaa sinne, mutta arvontoja tulee vielä lisää 🙂

      Tykkää

  11. Moikka Katju!
    Tasaiseen taapertamiseen asvaltilla kyllästyneenä olen jo siirtynyt lähes kokonaan polkujen kulkijaksi. Bodom ja sipoonkorpi koettuna HCT olisi kiva lisä tämän vuoden lappu juoksujen joukkoon.

    Tykkää

    1. Moi ja kiitos kommentista! 🙂 Sulla on jo hyvä polkujuoksukokemus siis taustalla, mahtavaa! On se kieltämättä kivaa vaihtelua maantiejuoksuun. Arvonnassa ei tällä kertaa tullut voittoa – ehkä seuraavalla kerralla!

      Tykkää

  12. Moikka! Huhtikuussa aloitin elämäntapamuutoksen ja päätin tehdä niitä asioita mistä nautin. Minua rasittaa vasempaan nilkkaan hyvin herkästi esimerkiksi asfaltilla juokseminen, mutta poluilla ei tunnu missään. Polkujuoksu on minulle uusi juttu ja korkkasin ensimmäisen polkujuoksuni pari päivää sitten htrllä. Jäin aikalailla koukkuun! Olisi ihana päästä vetämään syksylläkin ja katsoa, miten paljon olen päässyt kolmessa kuukaudessa eteenpäin.

    Tykkää

    1. Moi ja kiitos kommentista! 🙂 Hieno homma, että olet löytänyt nilkallesi ystävällisen tavan juosta. On varmana mahtavaa seurata kehitystä muutaman kuukauden aikavälillä! Voitto meni tällä kertaa valitettavasti toiseen osoitteeseen, mutta osallistu ihmeessä vielä seuraavaan arvontaan 🙂

      Tykkää

  13. Olen vastikään näin 4-kymppisenä löytänyt juoksemisen ja etenkin polkujuoksun ilon, ja kympin HCT:ia olen miettinyt ensimmäiseksi polkujuoksutapahtumakseni – ja näillä näkymin toiseksi juoksutapahtumakseni – koskaan. 🙂

    Tykkää

    1. Kiitos kommentista Outi 🙂 Mahtavaa kuulla, että olet hurahtanut polkujuoksuun! HCT olisi varmasti hyvä juuri ensimmäiseksi polkujuoksukisaksi. Voitto ei tällä kertaa osunut sinulle, mutta osallistumisia arvotaan vielä lisää!

      Tykkää

  14. Tuonne olisi kyllä kiva päästä taas juoksemaan 🙂 Viime vuonna kaikki oli niin hyvin järjestetty ja 11km reitti just sopiva mulle!

    Tykkää

  15. Ton tapahtuman oon jo laittanut kalenteriinkin, koska ajattelin sopivan ensimmäiseksi polkujuoksu kisaksi. Kisa on sopivan myöhään, tärkeät kesän ratakisat sekä muutama puolimaraton on jo takana joten voi ottaa vähän rennommin mielin juoksun, jos osaa….:D

    Tykkää

    1. Kiitos kommentista! 🙂 Olen ihan samaa mieltä, HCT osuu juuri sopivaan saumaan omaan kisakalenteriinikin! Hyvä ”rennompi” kisa ennen kauden viimeistä kisaa 🙂 Arpaonni ei tällä kertaa suosinut sinua, mutta osallistu ihmeessä taas ensi arvontaan!

      Tykkää

Jätä kommentti