Vaellusta polkujuoksukengillä

 

DCIM100GOPRO

En ole ikinä ennen omistanut polkujuoksukenkiä. Poluille olen vetänyt jalkaan yleensä jo vähän elämää nähneet lenkkarit, joiden likaantuminen ei haittaisi. Olen siis valinnut kengät poluille lähinnä ulkomuodon – en varsinaisesti ominaisuuksien – perusteella. Nyt, kun ensimmäinen polkujuoksutapahtumakin on jo tiedossa, ajattelin ostaa elämäni ekat polkujuoksukengät! Sitten on myös helpompi alkaa treenata kunnolla sitä polkujuoksua kohti 15.10. juostavaa Helsinki City Trailia.

Polkujuoksupiireissä kengätkin ovat vähän eri merkkiä kuin ns. tavallisessa juoksussa. Salomon, Merrel ja Sarva ovat esimerkkejä suosituista polkujuoksukenkien merkeistä – itselleni brändit ovat lenkkareiden muodossa täysin tuntemattomia. Olen omistanut vain Asicsin, Adidaksen ja Niken lenkkareita – sekä yhdet Icebugit. Muutenkin tietoni hyvistä polkujuoksukengistä perustuvat vain googlettelun ja suositusten varaan.

DCIM100GOPRO

Tällä kertaa oma tavoitteeni oli löytää kengät, jotka soveltuisivat myös vaellukseen. Edessä oli parin päivän vaellusreissu Kuusamossa, enkä sattunut omistamaan yksiäkään vaellukseen sopivia kenkiä. Tasmaniassa vaelsin lenkkareilla, joiden pito oli melko olematon liukkailla kallioilla ja juurakoisilla poluilla. Toinen kriteerini uusille kengille oli tämänhetkisestä rahatilanteestani johtuen hinta: tarkoituksena oli löytää nyt alkuun halvat peruskengät, jotka soveltuisivat polkujuoksuun – ehkä enemmänkin siis maastojuoksukengät. Kolmas kriteeri oli aika: koko viikko oli niin kiireinen, että minulla oli oikeastaan vain 30 minuuttia aikaa löytää sopivat kengät. En siis ehtinyt kierrellä kaupoissa ja vertailla vaihtoehtoja: valinta oli tehtävä nopeasti. Ensimmäisien polkujuoksukenkien kanssa ei siis ollut kirjaimellisesti varaa hifistellä.

Marssin Intersportiin etsimään sopivia kenkiä. Valikoima polkujuoksukengissä oli juuri sillä hetkellä melko heikko, sillä jostain syystä lähestulkoon kaikki jäljellä olevat kipaleet olivat hurjassa 40 €:n alennusmyynnissä! Alennuspöydältä löytyi mm. Salomonin polkutossuja, muttei yksiäkään omaan jalkaani sopivia. Toisesta alennuskopasta löysin ei ehkä ihan niin tyypilliset Niken polkujuoksukengät (Nike Air Zoom Wildhorse 3 GTX) puoleen hintaan eli 70 eurolla.

DCIM100GOPRO

Valitsemani Niket ovat tyypillistä siroa ja kevyttä polkujuoksukenkää hieman jämäkämmät. Kenkien pohja eroaa selkeästi tavallisista lenkkareista: sen kuviointi on maastoon sopivaa, muttei kuitenkaan niin isoa kuin muissa juoksukengissä, joita katselin. Kengät näyttävät tukevilta ja niissä on myös vedenpitävä goretex-pinta. Olen lukenut, että aktiiviset polkujuoksunharrastajat välttävät goretex-pinnoitetta ja suosivat sen sijaan kevyttä kenkää, joka kastuessaan tyhjenee vedestä ja kuivuu nopeasti eikä jää märäksi ja painavaksi. Jos polkujuoksusta vielä kunnolla innostun, niin ehkä ostankin seuraavaksi kunnon pro-kengät 😉 Mutta tähän hätään Niket tuntuivat hyvältä valinnalta. Halvat, tukevan oloiset, vedenpitävät. Eivät ehkä ihan todelliset polkujuoksukengät, mutta sopivat vähintäänkin maastojuoksuun ja vaellukseen. Lisäksi Niken kengät olivat minulle jo ennestään tutut, joten tiesin ainakin edellisten kenkien perusteella niiden sopivan jalkaani. Eikä pirteä violetin ja mintun väri ”maastonväriseen” vihreän rinnalla ollut lainkaan hullumpi yhdistelmä 😉

DCIM100GOPRO

Alkuun kengät tuntuivat jaloissa melko napakoilta, jopa hieman tiukoilta. Testasin myös astetta suurempaa kenkää, joka taas lähti jalastani aivan liian helposti. Päädyin pienempiin ja toivoin niiden muotoutuvan käytössä. Käyttöaikaa tosin oli vain muutama päivä ennen vaellusta. Uskoin kuitenkin kenkien vedenpitävän kuoren tekevän kengistä alkuun vähän kovan tuntuiset – sama tapahtui nimittäin nastalenkkareissani talvella. Parin käyttökerran jälkeen nastalenkkarit tuntuivat jo hyviltä.

DCIM100GOPRO

Testasin kenkiäni heti torstaina töissä sekä työmatkapyöräilyssä. Totuuden nimissä kengät puristivat melko kovin koko päivän – erityisesti leveyssuunnassa, sillä jalkateräni on melko leveä tuosta varpaiden kohdalta. Seuraavana päivänä oli edessä pitkä automatka Lappiin, ja pidin kenkiä jalassa koko 12 tunnin matkan ajan. Ne tuntuivat edelleen melko tiukoilta, mutta jo hieman paremmilta.

DCIM100GOPRO

2772

Lauantaina uskalsin vetää uudet kengät jalkaan lenkille, ja paine oli jo tiessään! Näin nopeasti jalkani siis mukautuivat uusiin kenkiin 🙂 Käväisin testaamassa kenkiä myös poluilla ja hyvältä tuntui. Toimivat siis sekä hiekkatiellä että polulla. Illalla kävimme vielä patikoimassa pienen vaellusreitin, joka sujui myös hyvin uusilla kengilläni.

2778

Maanantaina oli aika lähteä kahden päivän vaellukselle. Vaelsimme Pienen Karhunkierroksen sekä loppupätkän Juumasta Rukalle – yhteensä n. 33 kilometriä melko vaihtelevaa maastoa (kirjoitan koko Lapin-reissusta vielä kattavamman postauksen myöhemmin!). Kengät toimivat loistavasti koko reitillä eivätkä lipsuneet yhdessäkään kohdassa. Vaellus tuntui helpolta sekä kivikossa, juurakkoisilla poluilla, pehmeillä suoalustoilla että jyrkässä kallionrinteessä. Vaikka suo-osuuksille oli pääasiassa rakennettu pitkospuut, myös märkiä osuuksia löytyi. Kengät toimivat myös niissä – vesi ei päässyt läpäisemään goretexia, muttei kenkä myöskään jäänyt märäksi ja painavaksi. Polkujuoksussa asia saattaisi tosin olla toisin. Vaelluksen jälkeen jalkapohjani olivat tosin hieman tunnottomat, mutta niin käy aina rinkkavaelluksen jälkeen. Rakoilta säästyin täysin.

2774

2776

Eli vaellukseen nämä kengät ainakin sopivat loistavasti ja pienen kokeilun perusteella myös (polku)juoksuun. Vaellus on tietysti hieman eri asia – voi olla, että polkujuoksussa kengistä tulee kastuessa painavat tai etteivät ne olekaan aivan niin ketterät ja sirot mitä toivoisi. Jos kengät eivät täysin sovellu polkujuoksuun, saavat ne jäädä vaellus- ja patikointikäyttöön. Tarkoitus olisi kuitenkin juosta näillä tossuilla Helsinki City Trail lokakuussa! 🙂

Millaiset polkujuoksukengät sinulla on??

Helsinki City Trailin hintaporras muuten muuttuu viikonlopun jälkeen! Heinäkuun loppuun saakka on vielä mahdollisuus päästä mukaan hieman halvempaan hintaan. Tapahtumaan on vielä n. 2,5 kuukautta, joten ehdit hyvin vielä ilmoittautua mukaan ja aloittaa polkujuoksutreenit 🙂

2779

2775

Mainokset

2 kommenttia artikkeliin ”Vaellusta polkujuoksukengillä

  1. Omalla ostoslistallani polkujuoksukengät olivat varmaan vuoden, ennen kuin vihdoin ja viimein uskaltauduin tekemään valinnan. Olin kahlannut vaikka mitä arvosteluja ja selannut nettikauppoja, tutkinut ja kysellyt, ja vihdoin päädyin Inov-8:n nappulallisiin X-talon 212 -kenkiin. Viiminen suositus taisi tulla Hannan Sporttaillaan!-blogista, hänen kokemuksen sanaansa luotin. Sitten kun Intersportin tarjous lupasi kengät 78 eurolla, tartuin syöttiin. Enkä ole kyllä pettynyt! Pito kalliolla on loistava, eikä pinta ole päästänyt vettä lainkaan läpi. Ovat myös tosi kevyet, ja ketterätkin juurakkoisilla poluilla. Mutta nuo sun näyttävät kyllä myös herkullisilta! 😊

    Tykkää

    1. Olit selvästi perehtynyt asiaan paremmin kuin minä! 😀 Mutta hienoa, että löysit sopivat kengät 🙂 Nuo kuulostavat itselleni täysin vierailta, mutta Hannalla on ainakin kokemusta polkujuoksukengistä, eli ovat varmasti hyvät! Ja vielä tuohon hintaan, huhhuh. Mahtava löytö 🙂

      Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s