Omegawave Training Plans

100906Sain jo keväällä testattavaksi Omegawave Training Plans -sovelluksen. Pienten teknisten vaikeuksien jälkeen aloitin sovelluksen testaamisen kesäkuussa ja siitä lähtien olen noudattanut sovelluksen ohjeita enemmän tai vähemmän aktiivisesti. Nyt takana on jo sen verran pitkä testijakso, että osaan tehdä pientä yhteenvetoa käyttökokemuksestani.

Omegawave Training Plans on sovellus, joka räätälöi käyttäjälleen henkilökohtaisen adaptiivisen juoksuohjelman tämän tavoitteiden (matka- ja aikatavoite), fyysisten ominaisuuksien (sukupuoli, paino, pituus, ikä jne) ja fysiologisen valmiuden mukaan. Se on siis ikään kuin personal trainer omassa puhelimessa.

Näin se siis toimii:

Ensin valitset treeniohjelman. Mitä matkaa varten treenaat? Vaihtoehtoina on 5 km, 10 km sekä maratoni. Mikä on tavoiteaikasi? Kun olet valinnut tavoitematkasi, voit valita kolmesta eri vaihtoehdosta sen, joka sopii parhaiten omaan tavoiteaikaasi. Kumpi treeniohjelma sopii sinun aikatauluihisi? Lopuksi voit vielä valita kahdesta eri vaihtoehdosta omaan viikko-ohjelmaasi sopivimman eli päättää, mille päiville haluat sijoittaa kovat ja toisaalta kevyet treenit.

100918

Seuraavaksi suoritat mittauksen. Mittaukset tulee suorittaa ennen jokaista treeniä. Mittausten avulla treenin kesto ja sykealueet määritellään senhetkisten valmiuksien mukaan – treeniohjelma siis yksilöidään vielä käyttäjälle päivittäin. Mittauksissa sykevyöllä mitataan siis sydämen ja elektrodeilla sekä kaapeleilla aivojen sähköistä toimintaa. Mittausten avulla saadaan tietoa sydämen rasitus- ja palautumistilasta sekä keskushermoston valmiutta rasitukselle altistumiseen. Yksinkertaistaen mittausten tarkoituksena on siis määrittää kehon valmiustila ja sille hetkelle optimaalisimmat sykealueet ja näin yksillistää treeni sopivaksi.
Mittaukset suoritetaan enintään 12 tuntia ennen treeniä. Mittaukset pitäisi suorittaa vasta pari tuntia ruuan tai kofeiinipitoisten juomien jälkeen ja aikaisintaan 30 minuuttia heräämisen jälkeen. Jos nämä rajoitukset tuntuvat hankalilta, niin pääasia olisi, että mittaukset suoritettaisiin mahdollisimman samanlaisissa olosuhteissa (esim. aina aamupalan jälkeen). Mittaukset tulisi tehdä rauhallisessa ympäristössä – sulje siis televisio ja keskity rentoutumaan.

100917
Varsinainen mittaaminen tapahtuu seuraavasti:

  1. Kostuta sykevyö ja kiinnitä siihen kaapeli. Kiinnitä kaapelin päihin uudet sensorit. Kiinnitä sensorit oikeille paikoilleen, toinen kämmeneen ja toinen otsaan.
  2. Käy makuulle tasaiselle alustalle, kädet ja jalat suorina.
  3. Yritä välttää puhumista, liikkumista, yskimistä jne neljän minuutin mittauksen ajan.
  4. Hengitä tavallisesti ja rentoudu.
  5. Aloita mittaus – sovellus ilmoittaa äänimerkillä, kun mittaus on ohi.
  6. Mittauksen lopuksi vastaa vielä pariin kysymykseen: mikä on päivän fiilis ja miltä lihaksissa tuntuu? Voit myös halutessasi päivittää painosi.

100915

100914

Mittausten pohjalta sovellus määrittää päivän valmiutesi, jonka mukaan se muokkaa päivän treenin (pituuden ja sykealueet) sopivaksi. Voit vilkaista tulevan treenin läpi ennen treenin aloittamista. Sitten voit vain kiinnittää kuulokkeet, käynnistää sovelluksen ja lähteä liikkeelle. Sovellus antaa kuulokkeiden kautta tietoja treenistä – se saattaa kehottaa nostamaan tai hidastamaan tahtia, jos sykkeet eivät osu treenin ”polkuun”. Sovellus antaa myös väliaikatietoja jäljellä olevasta ajasta – siis kuinka pitkä aika mitäkin intervallia yms. juoksuosuutta on vielä jäljellä. Treenin lopuksi voit katsoa vielä treenin yhteenvedon: ajan, matkan sekä syketiedot. Lisäksi näet, kuinka hyvin olet pysynyt treenin sykepolulla.

100910

100909

Omegawaven treenit ovat hyvin vaihtelevia. Treeniohjelman sisältö riippuu tietysti pitkälti tavoitteista. Kympin treeniohjelma sisälsi tietysti enemmän intervalleja ja lyhyempiä pk-treenejä, maratontreeniohjelma taas rakentuu parin erilaisen intervallitreenin sekä pitkän lenkin varaan. Treenit alkavat aina lämmittelyllä, jota seuraa varsinainen treeniosuus. Treeni myös lopetetaan keventämällä ja loppuun tulee aina viiden minuutin venyttely. Intervallitreeni yhdistelee yleensä eripituisia vetoja erilaisilla sykealueilla: treeniosuus saattaa olla esimerkiksi 2 x 5 min sykealueella 3, 4 x 2 min sykealueella 4 ja 4 x 1 min sykealueella 5. Välissä tulee aina täysi lepo tai keventäminen matalille sykkeille. Maratonohjelmassa vedot sisältävät toki hieman enemmän vauhtikestävyyttä kuin kympin treeniohjelmassa, mutta perus-, vauhti- ja maksimikestävyyttä yhdisteleviä treenejä on runsaasti! Pitkäkin lenkki juostaan vaihtelevilla sykkeillä, mikä tuo treeniin kivaa vaihtelua.

100912

100913

Oman käyttökokemukseni perusteella Omegawavessa ehdotonta plussaa ovat:

+ Räätälöity treeniohjelma. Ei tarvitse miettiä, miten ja millä sykkeillä tänään treenaisi: sovellus kertoo sen puolestasi. Se huomioi valmiutesi ja yksilöi treeniohjelman niiden mukaan juuri sinulle sopivaksi.

+ Sykkeisiin perustuva treenaaminen. Itse syyllistyn usein juoksemaan väkisin tiettyä tavoitevauhtia sen sijaan, että juoksisin sykkeiden mukaan. Fiksumpaa määrittää vauhti sykkeiden mukaan.

+ Käytännöllisyys. Sovelluksen voi laittaa taustalle samaan aikaan esim. Spotifyn kanssa. ”Komentojen” ajaksi musiikki hieman vaimenee hetkeksi, mutta jatkuu sen jälkeen. Sykkeitä ei tietenkään näe, sillä kännykän näyttöä ei pysty siinä juoksun aikana vilkuilemaan, mutta itse seuraan sykkeitäni aina ranteesta mittaavasta aktiivisuusrannekkeestani. Eikä niitä sykkeitä olekaan tarvetta kurkkia jatkuvasti, sillä sovellus pitää kyllä huolen siitä, että ne pysyvät tavoitteessa.

+ Hyvä sykevyö. Itselläni on usein ongelmia sykevyön kanssa – jostain syystä ne eivät tunnu aina pelittävän vaikka olisin kastellut ne kuinka hyvin. Omegawaven sykevyö on toiminut toistaiseksi lähestulkoon täydellisesti. Sykevyö on mukava ja sopiva, sillä Omegawavella on tarjolla useita eri kokoja, joista voi valita itselleen sopivimman.

+ Vapaaehtoiset ja pakolliset treenit. Treeniohjelmassa löytyy jonkin verran joustovaraa, sillä viikossa on muutama kehityksen kannalta tärkeä, ”pakollinen” treeni, minkä lisäksi löytyy kevyempiä, vapaaehtoisia treenejä. Itse yritän aina panostaa pakollisiin treeneihin ja jättää vastaavasti lyhyet väliin, jos ei hyvältä tunnu. Laatu korvaa määrän.

+ Intervallit ja vauhtileikittely. Treeniohjelma sisältää runsaasti intervalleja, vauhtileikittelyä ja erilaisia vauhteja ihan tavallisen pk-treeninkin sisällä, mikä tuo kivaa vaihtelua tavalliseen treenaamiseen.

+ Kokonaisuuden huomiointi. Omegawave huomioi henkilökohtaiset edellytykset, fysiologisen valmiuden, treenin ajankohdan kisaan nähden ja tavoitteet! Sovellus kyselee vointia ja lihaskipuja aina mittausten yhteydessä, mutta nämä eivät vielä vaikuta mittaustuloksiin – niiden pohjalta ollaan tosin luomassa algoritmia, joka hyödyntää jatkossa tietoa myös näistä seikoista muokaten treeniohjelmaa niiden mukaisesti.

+ Eritasoiset treeniohjelmat. Omegawave sopii niin kokeneemmille juoksijoille kuin aloittelijoillekin, sillä treeniohjelman voi valita tavoitteidensa mukaan.

+ Valmis paketti. Omegawave Training Plans -sovellus ei itsessään maksa mitään, mutta 24,90 euron kuukausihinta sisältää kaikki juoksuohjelmat, sykevyön, sensorit, aivomittauskaapelit, elektrodipaketin ja latauskaapelit.

100907

Omegawavesta on helppo keksiä hyvää sanottavaa, mutta puutteitakin löytyy. Ne tosin liittyvät lähinnä teknisiin seikkoihin, jotka ovat mahdollisesti korjattavissa sovelluksen kehityksen myötä:

– Saatavuus. Toistaiseksi Omegawave on saatavilla vain iPhoneen – ja siinäkin se toimii vanhoissa malleissa (kuten omassani) toisinaan hieman takkuillen. Android-sovellus on kuulemma tulossa!

– Mittauksen pakollisuus. Treeniä ei pysty aloittamaan ilman mittausta. Välillä on pitänyt juosta ilman Omegawavea, jos kaapelit ja sensorit ovat unohtuneet muualle. Mittausten jälkeen tosin kysytään, suoritettiinko mittaus ennen treeniä vai sen jälkeen – ne siis voisi kai suorittaa vasta treenin jälkeenkin.

– Treeniohjelman vakiopituus. Treeniohjelman pituutta ei voi muuttaa. Itse aloitin maratontreeniohjelman pari viikkoa ”myöhässä” – sovellus siis laski maratonpäiväni parin viikon päähän todellisesta tavoitteestani, sillä treeniohjelman pituus oli vakio. Näin ollen treeniohjelmakin ohjeistaa minua aloittamaan palauttelunkin vasta viikkoa ennen maratoniani – vähän pitää siis itse soveltaa. Tätä ominaisuutta ollaan kuitenkin kehittämässä.

– Liian suuri tavoitehaarukka? Muistaakseni tavoiteohjelmat maratonille olivat joko alle 4 tuntia, alle 3,5 tuntia tai alle 3 tuntia. Haarukat ovat melko suuria, mutta toisaalta ne antavat vain vähän suuntaa sille, kuinka intensiivistä treeni tulee olemaan.

– Peruskunnon huomiointi. En ole ihan varma, huomioiko sovellus mitenkään käyttäjän peruskuntoa ja onko sillä toisaalta merkitystä. Toisinaan sovelluksen esittämät sykealueet tuntuvat melko matalilta – itse olen tottunut juoksemaan peruskestävyyslenkkejäkin hieman korkeimmilla sykkeillä, sillä maratonillakin keskisykkeeni on aina reilusti yli 170. Toisaalta matalasykkeisiäkin lenkkejä on juostava, jotta kunto kasvaa. Omegawave on pitänyt omalla kohdallani siitä ainakin huolta!

Suosittelen Omegawavea erityisesti järjestelmällisille ihmisille, jotka tykkäävät treenata systemaattisesti ja tietyn ohjelman mukaan. Suosittelen sitä myös tavoitteellisesti treenaaville juoksijoille. Omegawave sopii myös niille, jotka kaipaavat vaihtelua treeneihinsä, lisämotivaatiota tai pientä potkua persuksille 😉 Tai toisaalta niille, jotka haluavat kokeilla uudenlaista treenaamista. Kaikille Omegawave kuitenkaan ei varmastikaan sovi. Jos tykkäät treenata täysin spontaanisti ilman treeniohjelmaa tai tavoitteita, Omegawave ei ole sinun juttusi. Voisin myös kuvitella, etteivät teknologiaa välttelevät juoksijat tuntisi Omegawavea omakseen – edellyttäähän sen käyttö paljon puhelimen kanssa säätämistä. Mutta suosittelen ehdottomasti testaamaan tuotetta – itse ainakin tykästyin siihen kovasti!

Eräs Omegawaven keskeisimmistä ideoista on tulosten parantaminen vähemmällä treenimäärällä – kuten jo sanoin, laatu korvaa määrän. Itselläni on ollut totuttelemista siihen, että treenien kestot ovat vähän lyhyempiä ja viikkoon sisältyy myös kevyitä lenkkejä. Toisaalta viikossa on kolme kovaa treeniä, joiden tulisi taata maratonkunto. Ihan täysin en ole treeniohjelmaa noudattanut – toisinaan olen vetänyt hieman pidemmän tai lyhyemmän treenin taikka skipannut koko treenin omasta fiiliksestä riippuen. Pääasiassa olen kuitenkin treenannut Omegawaven oppien mukaan. Lokakuun lopussa nähdään maratonohjelman tulokset! 🙂

100919

Lisätietoa harjoitusohjelmien toiminnasta saat tältä videolta sekä tietysti Omegawaven sivuilta!

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s